DELIVERING EXCELLENCE

Sustainable home

The client had a very specific brief as the wife had a number of health issue that needed considering in the design so we worked with what we saw as the right architect to ensure the brief could be achieved. The new home needed to include three separate living zones. One was to be a minor unit for passive income as the clients are retired and another secondary living space for future residential care or family. There was to be no chemical toxins in the finished home and Sustainable products were to be chosen where ever possible. The home needed the maximum use of passive heating, ventilation and low on-going operating costs. A lift for future use, soft flooring where ever possible to reduce impact and sun room with views for all year round. Read the Stuff article here

 

 
 
 
Sustainable_Lifestyle_Silver 2015.jpg

Read the article here

 
AK-08-5985-002.jpg
 

THE SOLUTION

Sustainable Products and energy efficient materials have been used around the house helping to gain its Lifestyle award in the Master Builders Awards.

The building is supported on 75 reinforced concrete piles at 4.2 metres deep and the whole perimeter of the slab is insulated with hot blocks to entire footing. It has a fully suspended polystyrene pod foundation system. Douglas fir framing is throughout the design, including roof framing and all external walls being sustainable at 140mm. The cladding is also sustainable, made up of Weathertex (made from eucalyptus), and corrugate cladding elsewhere. All walls, internal and external, midfloor all fully insulated with Earthwool to above NZBC requirements. R5.2 to ceilings, R3.2 to exterior walls, R2.6HD to interior walls, R2.7 to midfloor. The roof holds the solar panels to fuel the power and water. The Front entry door is thermally broken, as well as the double glazed thermally broken aluminium joinery carried throughout the home. The double glazing continues in the glass conservatory, and Louvres in the glass conservatory for shading in summer. Sun protection is added in the west elevation through the bronze tinting on the windows. Thermal mass is an important feature in the design with traydeck concrete midfloor being installed on the second level and the exposed timbercrete block wall through the house. The living/dining features electric opening windows in high ceiling areas for passive ventilation and cork flooring for reduced impact, sound and thermal insulation. There is Macrocarpa sarked ceilings throughout as well which was all supplied and installed by the owner. Retention tanks were installed for the reuse of water in the toilets, laundry and garden hoses. 


 
 

Client feedback


 

“This building had been a challenge right from the start due to its complexity and the fact that offsite architectural services had been involved. THC rose to this challenge, was on top of things and acted swiftly on challenges that came across during the building process.

Communication was always clear and the involvement of constructive management was professional and dedicated to the job and customer service.

We also enjoyed great support and assistance from staff at THC office. We are delighted to state that the standard of service and workmanship is very high and we are satisfied with the outcome" PETER & CHARLOTTE STADLER

 

demolishing the existing house

Earthwool knauf insulation